Τι είδους υποστήριξη σας ενδιαφέρει;

Άνδρες & Γυναίκες στο εργασιακό περιβάλλον

Ενημερώθηκε: Φεβ 8

Συναισθηματικοί οδηγοί και συνεργασίαΤι είναι και πως μας επηρεάζουν οι συναισθηματικοί οδηγοί;


Όλοι μας διαθέτουμε μια ποικιλία συναισθηματικών οδηγών που μας κάνει να σκεφτόμαστε και να βλέπουμε τον κόσμο με έναν ιδιαίτερο τρόπο, σύμφωνα με τον οποίο και αντιδρούμε.

Αν και όλοι μας διαθέτουμε πολλούς διαφορετικούς συναισθηματικούς οδηγούς, δεν είναι όλοι ισάξιοι. Ο καθένας έχει έναν συναισθηματικό οδηγό που επικρατεί, η ικανοποίηση του οποίου απαιτείται, ώστε να επικρατεί η λογική προσέγγιση της πραγματικότητας. Ο κυρίαρχος συναισθηματικός οδηγός φαίνεται να παίζει βασικό ρόλο στη ευφυία καθώς, η μη ικανοποίησή του προκαλεί πλημμύρα συναισθημάτων και θόλωμα της σκέψης. Μόνο όταν βρούμε το χρόνο να ηρεμήσουμε και τα συναισθήματα να υποχωρήσουν, θα μπορέσει η ευφυία μας να λειτουργήσει σε πρώτο πλάνο στη σκέψη. Φαίνεται ότι το κάθε φύλο διαθέτει τον δικό του κυρίαρχο συναισθηματικό οδηγό κάτι, που αν γίνει κατανοητό, μπορεί να ελεγχθεί καλύτερα, ώστε να εξασφαλιστεί μια πιο λογική διαδικασία σκέψης και επικοινωνίας .


Σύμφωνα με τον Stephen Gribben στο Key Coaching Models αυτό μπορεί να φανεί χρήσιμο στις επιχειρήσεις και στους οργανισμούς καθώς, η κατανόησή του τρόπου που λειτουργεί μπορεί να επιτρέψει μια καλύτερη διαχείριση των συναισθημάτων στον εργασιακό χώρο.

Οι πιο συνηθισμένοι κυρίαρχοι συναισθηματικοί οδηγοί των δύο φύλων:


  • Οι Άνδρες - Αμεροληψία & Δικαιοσύνη

"Αυτό δεν είναι δίκαιο!" - μια αρκετά συνηθισμένη η φράση των ανδρών. Για τους άνδρες, φαίνεται ότι τα συναισθήματα που προκύπτουν όταν κάτι θεωρηθεί "άδικο", επηρεάζουν τις σκέψεις και τις αντιδράσεις τους. Θα μπορούσαμε να καταλάβουμε τι συμβαίνει με τον κυρίαρχο συναισθηματικό οδηγό των ανδρών, αν παρατηρούσαμε έναν αγώνα ποδοσφαίρου, όπου ο διαιτητής δεν τηρεί την αναμενόμενη αμερόληπτη στάση απέναντι στις δύο ομάδες. Αν η μεροληπτική στάση είναι προφανής, ο αγώνας ποδοσφαίρου καταλήγει ακόμα και σε στίβο μάχης, καθώς, όταν οι άνδρες αισθανθούν ότι κάτι είναι άδικο, τα συναισθήματά τους ξεχειλίζουν και χάνεται η λογική. Μόνο αφού καταφέρουν να ηρεμήσουν ή αποδοθεί δικαιοσύνη, θα επανέλθει η λογική σκέψη.

Όταν οι άνδρες αισθάνονται ότι η διαδικασία, οι συνθήκες και οι απολαβές είναι δίκαιες, εργάζονται με την ορθότερη σκέψη, πιο μελετημένα και είναι τότε πιο πιθανό να πετύχουν τα αποτελέσματα που θέλουν.

Στον εργασιακό χώρο, ένας άνδρας στη θέση του "αδικημένου" θα επιλέξει είτε να ανταποδώσει άδικα, σκεπτόμενος ότι δικαιούται να απαντήσει στην αδικία, είτε θα καταλήξει στην άλλη πλευρά, συμπεριφερόμενος σαν να έχει υποστεί ''εκφοβισμό''.


  • Οι Γυναίκες - Έλεγχος

"Πώς μπόρεσες να πάρεις μια τέτοια απόφαση;" - είναι σαν να ακούμε μια γυναίκα να το λέει. Η αίσθηση της απώλειας του ελέγχου είναι αυτή που παίζει κυρίαρχο ρόλο στις γυναίκες. Μια γυναίκα είναι πιθανό να αλλάξει τη γνώμη της, επειδή απλώς μπορεί, με μόνο σκοπό να νιώσει ότι έχει περισσότερο τον έλεγχο. Όταν μια γυναίκα δεν αισθάνεται ότι έχει επαρκώς τον έλεγχο, τα συναισθήματά της ξεχειλίζουν και η λογική χάνεται. Μόνο αφού καταφέρει να ηρεμήσει ή να ανακτήσει επαρκώς τον έλεγχο, θα επανέλθει στη λογική σκέψη. Είναι ενδεικτικό ότι τα θύματα κακοποίησης-στην πλειοψηφία γυναίκες- τείνουν να κατηγορούν παράλογα τον εαυτό τους, στην προσπάθεια τους να ανακτήσουν έστω και κατά το ελάχιστο τον χαμένο τους έλεγχο.

Όταν οι γυναίκες αισθάνονται ότι έχουν επαρκώς τον έλεγχο κάποιων στοιχείων και συστατικών στην εργασία τους, επικεντρώνονται σε αυτά και εργάζονται με την ορθότερη σκέψη, πιο μελετημένα και είναι τότε πιο πιθανό να πετύχουν τα αποτελέσματα που θέλουν.

Στον εργασιακό χώρο, μια γυναίκα στη θέση της "ελεγχόμενης" θα καταλήξει είτε να προσπαθεί να αποκτήσει τον έλεγχο στα πάντα, είτε να παραδώσει τελείως όλες τις αποφάσεις, συμπεριφερόμενη σαν ''θύμα''. Μερικές γυναίκες θα πάρουν παράλογες αποφάσεις όπου μπορούν, ενώ άλλες θα υποχωρήσουν τελείως, με σκοπό να ανακτήσουν μια αίσθηση ελέγχου.Οι συνεργασίες:


  • Άνδρας με Άνδρα:

Η συνεργασία μεταξύ ανδρών τείνει να είναι επιτυχημένη και θετική όταν και οι δύο σέβονται τη δικαιοσύνη και μαθαίνουν πώς να συμπεριφέρονται ο ένας στον άλλο.

Για να καλλιεργηθεί μια επιτυχημένη σχέση μεταξύ ανδρών που θα βασίζεται στη λογική σκέψη, είναι σημαντικό να εξηγήσουμε και επιδείξουμε τη δικαιοσύνη.

Το χειρότερο που μπορούμε να κάνουμε, στην περίπτωση αυτή, είναι να στοχοποιήσουμε κάποιον από τους άνδρες.

  • Άνδρας με Γυναίκα

Ο συνδυασμός άνδρα γυναίκας στα πλαίσια της συνεργασίας τείνει να είναι παραγωγική και επικερδής και για τους δύο, εφόσον ο άνδρας αισθάνεται ότι είναι δίκαιο για τη γυναίκα να έχει τον έλεγχο και εφόσον είναι και οι δύο χαρούμενοι με αυτό.


Οι περισσότερες εταιρίες σήμερα διαθέτουν ένα συνδυασμό ανδρών και γυναικών στην ομάδα τους.

Για να εξασφαλιστεί η επικοινωνία χωρίς αποκλεισμούς σε ένα μικτό περιβάλλον, είναι σημαντικό να δοθεί έμφαση τόσο στην δικαιοσύνη όσο και στον έλεγχο.

Με τον τρόπο αυτό εξασφαλίζεται ικανοποίηση του κυρίαρχου συναισθηματικού οδηγού όλων των συμμετεχόντων και έτσι να μπορούν να ακούνε, να σκέφτονται και να ασχολούνται με το θέμα με μεγαλύτερη ευφυία και λιγότερη συναισθηματική απόσπαση.

  • Γυναίκα με Γυναίκα

Μια συνεργασία γυναικών τείνει να είναι δυσκολότερη και να απαιτεί περισσότερο χρόνο για να καλλιεργηθεί μια καλή σχέση. Αρχικά ίσως να ανταγωνίζονται μεταξύ τους για τον πλήρη έλεγχο, μέχρι να εντοπίσουν τα στοιχεία που είναι πιο σημαντικά για την κάθε μια, καθώς και τα στοιχεία, για τα οποία θα ήθελαν να απαλλαχθούν από την ευθύνη ελέγχου τους.

Για να καλλιεργηθεί μια επιτυχημένη σχέση μεταξύ γυναικών, είναι σημαντικό να δώσουμε έμφαση και να καταστήσουμε σαφές ότι η γυναίκα είναι υπό τον έλεγχο των δικών της επιλογών.

Το χειρότερο που μπορούμε να κάνουμε στην περίπτωση αυτή, είναι να απορρίψουμε την επιλογή μιας γυναίκας.Ο Ρόλος του Coach:


Ένας Coach συνεργαζόμενος με τα Στελέχη, τις Ομάδες ή με το τμήμα Ανθρωπίνου Δυναμικού θα αναπτύξει μια προσέγγιση και μια στρατηγική για να εξασφαλίσει, ότι, τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες, μπορούν να ελέγξουν αυτά τα συναισθήματα και να επιτρέψουν στην ευφυία τους να φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Στόχος είναι να μπορέσουν τα δύο φύλα να χρησιμοποιήσουν στο μέγιστο τις ικανότητες και την ευφυία τους.

Όπως δηλώνει και ο ορισμός του, το Coaching είναι η συνεργασία του Coach με ανθρώπους και οργανισμούς ώστε να μπορέσουν να αποδώσουν τον καλύτερό τους εαυτό!Τα στερεότυπα:


Θα αφιερώσω αυτή τη παράγραφο στις γυναίκες, καθώς φαίνεται ότι επηρεάζονται σε μεγαλύτερο βαθμό από τα στερεότυπα στον εργασιακό χώρο, ωστόσο αυτό σίγουρα αφορά και τα δύο φύλα. Σύμφωνα με την Victoria L. Brescoll στη μελέτη στης με τίτλο "Leading with their hearts? How gender stereotypes of emotion lead to biased evaluations of female leaders" που δημοσιεύτηκε από το The Leadership Quarterly τα φυλετικά στερεότυπα και πεποιθήσεις βλάπτουν ευθέως τις ευκαιρίες των γυναικών να πετύχουν. Βλάπτουν επίσης και τους οργανισμούς, οι οποίοι επιτρέπουν να καθορίζεται η επιλογή και η αξιολόγηση των γυναικών σε ηγετικές θέσεις από προκαταλήψεις, βασιζόμενες στα φυλετικά και συναισθηματικά στερεότυπα και τελικά δεν επιτρέπουν την απελευθέρωση όλου του εύρους των ικανοτήτων των γυναικών.

Για τον λόγο αυτό, η συγγραφέας προτείνει στις επιχειρήσεις, να διευρύνουν το πρόγραμμα εκπαίδευσης τους και να συμπεριλάβουν πληροφορίες και συζητήσεις για τον τρόπο που τα φυλετικά στερεότυπα εμποδίζουν την ικανότητα των γυναικών να πετύχουν σε ηγετικούς ρόλους μέσα στον οργανισμό.

"Take the control of your consistent emotions to consciously and deliberately reshape your daily experience of life" - Anthony Robbins


*Πηγή πληροφοριών για το συγκεκριμένο άρθρο αποτέλεσαν τα παρακάτω:

-"Key Coaching Models: The 70+ Models Every Manager and Coach Needs to Know" book by Stephen Gribben

-"Leading with their hearts? How gender stereotypes of emotion lead to biased evaluations of female leaders" research by Victoria L. Brescoll